GLI-TOTAAL

GLI-TOTAAL is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bij overgewicht en obesitas, en de hieraan gerelateerde hoge gezondheidsrisico’s. Een combinatie van advies en begeleiding bij voeding en eetgewoontes, gezond bewegen en gedragsverandering die gericht is op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl.

DOEL

Het doel van GLI-TOTAAL is het realiseren van gezondheidswinst en meer kwaliteit van leven, bij mensen met overgewicht en chronische aandoeningen - zoals obesitas en andere comorbiditeiten als gevolg hiervan - doormiddel van een gezond, gepersonaliseerd eetpatroon, culinaire coaching, meer bewegen, minder zitten en het kijken naar de achterliggende (emotionele, psychische) oorzaken van iemands klacht(en). Voor huisartsen in de eerstelijnsgezondheidszorg zijn overgewicht en obesitas een van de meest uitdagende problemen waarmee men geconfronteerd wordt in de huisartsenpraktijk. Het aantal mensen met deze chronische aandoening neemt niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd alleen maar toe, ondanks inspanningen van zowel patiënten als artsen.(8,9,10) Onderzoek heeft aangetoond dat een succesvolle behandeling van overgewicht en obesitas een multidisciplinaire benadering vereist, die leidt tot gezondheidswinst van de patiënten en een verlaging van de zorgkosten.

DE METHODE

GLI-TOTAAL werkt niet alleen preventief, maar ook curatief.(22) Aanpassing van voeding en leefstijl levert vele voordelen op; zowel medisch als financieel, voor zowel de patiënt, premiebetaler als de overheid. Bovendien heeft het niet alleen een gunstig effect op de te behandelen aandoening maar - anders dan bij farmacotherapie - ook op iemands algehele gezondheid.

Het GLI-TOTAAL programma is een totaalaanpak van leefstijlproblematiek, gebaseerd op de 6 bouwstenen van een gezonde leefstijl:

  1. Gezonde voeding
  2. Meer bewegen, minder zitten (terugdringen sedentair gedrag)
  3. Stress management
  4. Gezond bioritme, verbeteren van de slaapkwaliteit
  5. Terugdringen tabak en alcoholgebruik
  6. Gezonde relaties, zingeving

GLI-TOTAAL zich op de onderliggende oorzaak van overgewicht/obesitas, en niet alleen op de symptomen en risicofactoren. GLI-TOTAAL is volgens de laatste stand van de wetenschap opgesteld, en volgens de richtlijnen van het vooraanstaande American College of Lifestyle Medicine (ACLM), ’s werelds vlaggenschip van de evidence-based leefstijlgeneeskunde.(23) De optimale resultaten voor gewichtsverlies worden behaald met de GLI-TOTAAL-aanpak, bestaande uit een combinatie van

  • Voedingsinterventie om energie-inname te verminderen
  • Bewegingsprogramma om het energieverbruik te verhogen
  • Behandeling van (cognitief)gedragsverandering om de kans op langdurige (therapietrouw ) gedragsbehoud te vergroten.(24).

Pijlers 4, 5 en 6 worden ingezet afhankelijk van de individuele patiënt. Deze elementen vallen onder gedragsverandering.

 

© 2020 - 2022 GLI | Lifestyle Medicine | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel