GLI SIT SMART

Ondanks deze begrijpelijke en bekende gezondheidsrisico’s bij dwarslaesie werd op het gebied van preventie en behandeling ervan tot voor kort nog maar weinig succes geboekt. Onderzoek naar de effecten van matige tot intensieve beweging en krachttraining op de ontwikkeling van het metabool syndroom hebben slechts beperkt of kortstondig effect uitgewezen op de lichaamssamenstelling.

Bovendien waren deze resultaten klinisch niet relevant.159–161 Deze resultaten tonen een behoefte aan een evidence-based gecombineerde leefstijlinterventie die specifiek is gericht op personen met een dwarslaesie.

Hierbij uitgaande van een voedingsinterventie gebaseerd op een evidence-based voedingspatroon. Binnen GLI-TOTAAL wordt er bij patiënten met een dwarslaesie daarom gewerkt met de specialistische inter ventie GLI-SIT SMART en Het Sit Smart Dieet. Dit is de eerste gecombineerde leefstijlinterventie en voedingstherapie voor rolstoelers, hun familie, vrienden, zorgverleners en medische professionals.

De praktische gids bij Het Sit Smart Dieet staat vol informatie en eye-openers voor elke rolstoeler en bevat een 3 weken eetplan met eenvoudige dagmenu’s voor elke dag. Deze methode werd ontwikkeld door twee (ervarings)deskundigen bij uitstek: bestsellerauteur, whole food plant-based voedingsexpert en dwarslaesiepatiënt Annemarie de Vries-Postma en revalidatiearts Dr. Kees Hein Woldendorp.

Deze methode werd in 2019 gepubliceerd in de wetenschappelijke database van het American Congress of Rehabilitation Medicine (ACRM) en gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van het ACRM in Chicago.

Structureel aanbod

Een gecombineerde leefstijlinterventie voor personen met een dwarslaesie, en hun specifieke gezondheidsproblemen en unieke behoeften, bestond hiervoor in Nederland (en Europa) niet. Dat is opmerkelijk voor deze hoog-risico populatie. Er ontbreekt dan ook nog altijd een stap tijdens de revalidatieperiode, maar ook tussen revalidatiecentrum en naar huis gaan: voorlichting over de gezondheidsrisico’s van een rolstoelbestaan en wat er nu precies in het lichaam (en de geest) gebeurt als iemand een zittend leven leidt, en informatie en training over hoe iemands voedingspatroon en leefstijl daar doortastend op kunnen worden aanpast.

Patiënten gaan tot op heden met lege handen naar huis na hun revalidatieperiode, maar ook tijdens hun herstelperiode wordt onnodige gezondheidsrisico’s gelopen door het ontbreken van een leefstijlprogramma als onderdeel van het totale behandelprogramma. Daarom zijn wij blij dat er met de komst van de specialistische leefstijlinterventie GLI SIT SMART nu structureel aanbod is om ook patiënten met een dwarslaesie te verwijzen naar leefstijlcoaching.

© 2020 - 2022 GLI | Lifestyle Medicine | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel