STICHTING DUTCH SOCIETY OF LIFESTYLE MEDICINE

Deze Nederlandse stichting opegricht 18 juni 2018 valt onder de Wet Toegelaten Zorginstellingen (WTZi) van het ministerie van VWS en staat ingeschreven in het CIBG-register (Als uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt het CIBG transparante en betrouwbare data en informatie in zorg en welzijn). De Stichting is geen overheidsorgaan.

De Stichting Dutch Society of Lifestyle Medicine heeft ten doel:

  • Het bevorderen van Leefstijlgeneeskunde in Nederland, zowel voor in de preventieve als curatieve gezondheidszorg;
  • Het voorkomen, behandelen en/of volledig omkeren van leefstijl gerelateerde ziekten door middel van het (doen) verlenen van medisch specialistische zorg en therapeutisch gebruik van evidence-based voedings- en leefstijlinterventies, zoals overschakelen naar een overwegend onbewerkt en plantaardig voedingspatroon, regelmatige beweging, verbeteren van slaap en verminderen van stress, en het voorzien van mensen van de juiste kennis en levensvaardigheden voor effectieve gedragsverandering om de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken;
  • Het bevorderen van eerstelijns en medisch specialistische zorg op het gebied van voedings- en leefstijl voor onder meer mensen met overgewicht, obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, sedentair gedrag en/of een rolstoelgebonden bestaan en het (doen) verzorgen van en/of meewerken aan opleidingen op dat gebied;
  • Het terugdringen van alcohol- en tabaksgebruik

Leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle Medicine) is het therapeutische gebruik van evidence-based voedings- en leefstijlinterventies, zoals de overschakeling naar een overwegend onbewerkt en plantaardig voedingspatroon, verminderen van sedentair gedrag, regelmatige beweging, verbeteren van de slaap en het verminderen van stress. Deze behandelingen hebben als doel het voorkomen, behandelen of in veel gevallen volledig omkeren van leefstijl gerelateerde ziektes. Het voorziet personen van de juiste kennis en levensvaardigheden voor effectieve gedragsverandering, om zo de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken.

Duurzame gezondheid en gezondheidszorg

De enorme toename van chronische ziekten en de daarmee gepaarde ziektekosten, in Nederland en in veel andere landen over de hele wereld, is onhoudbaar. Zo is diabetes type 2 een dreigende wereldwijde pandemie met niet te overziene gevolgen. Nederland telt inmiddels al ruim 900.000 mensen met diabetes, en elk jaar komen er zo'n 75.000 nieuwe diabetespatiënten bij (dat is vergelijkbaar met een volle Amsterdam Arena). Leefstijlgeneeskunde is dan ook essentieel voor duurzame gezondheid en gezondheidszorg.

Ruim 80% van chronische aandoeningen leefstijl gerelateerd

80% of meer van alle ziektelasten in ons land zijn gebonden aan de behandeling van aandoeningen die hun oorsprong vinden in slechte voeding- en leefstijlkeuzes. Chronische ziekten en aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte, depressie, osteoporose en verschillende vormen van kanker - zijn de meest voorkomende, kostbare en vermijdbare gezondheidsaandoeningen.

Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde

De Stichting Dutch Society of Lifestyle Medicine heeft in 2019 opdracht gegeven voor de oprichting van het ''Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde'' (''Leefstijl als Medicijn''). Dit is onderdeel van de doelstellingen van de stichting om Leefstijlgeneeskunde onder de aandacht te brengen van de Nederlandse bevolking. De inhoud van de teksten zijn in lijn met de meest actuele wetenschappelijke literatuur, en is zowel bedoeld voor consumenten als zorgprofessionals.

Bibliografie

2021 - ''Handboek GLI-TOTAAL'', AM Lifestyle Publishing B.V., ISBN 9789082059977

2019 - ''Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde'', AM Lifestyle Publishing B.V., ISSN 2665-9247

2018 - ''GLI-SIT SMART'', AM Lifestyle Publishing B.V.

2018 - ''GLI-TOTAAL'', AM Lifestyle Publishing B.V.

© 2020 - 2022 GLI | Lifestyle Medicine | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel